Dertigers scheiden steeds sneller

Dertigers gaan sneller en vaker uit elkaar dan vroeger. Vaak hebben ze kleine kinderen, maar zien ze geen enkele andere uitweg meer dan een scheiding. “Relaties lijken er zakelijker aan toe te gaan,” zegt de Vlaamse relatietherapeute Sybille Vanweehaeghe in de Belgische krant De Standaard.

“Alles is afgesproken: het werk, de boodschappen, de kinderen,” vervolgt ze. “En de contacten met vrienden moeten even intens blijven als voorheen. Affectie krijgt daarin weinig plaats, ieder wil zijn ding blijven doen. Oudere generaties staan daar vaak van te kijken: ‘wat doen jullie eigenlijk nog als koppel?’, vragen die zich af. Vaak zie je dat die koppels dan ook op dezelfde zakelijke manier uit elkaar gaan. Terwijl er met meer tijd voor elkaar vaak nog iets te redden valt.”


Uit elkaar gegroeid:
De Antwerpse professor Dimitri Mortelmans concludeerde eerder dat huwelijken korter duren dan vroeger en de gemiddelde leeftijd bij scheiding steeds lager wordt. Belangrijkste redenen: stellen zijn uit elkaar gegroeid en passen naar eigen zeggen niet bij elkaar.

Ook Miriam Beck en Marie Baerten, scheidingsbemiddelaars bij het Bemiddelingsteam, merken dat dertigers sneller beslissen te scheiden dan oudere generaties. “Vraag je een ouder koppel hoelang de relatie al stroef loopt, dan is dat meestal tien tot vijftien jaar,” vertellen ze. “Terwijl dertigers zeggen: ‘Het gaat al een jaar slecht, dit werkt niet meer.’ Ze hopen op goede kansen ergens anders, zoals ze ook in hun carrière het elders gaan zoeken als het misloopt.”

Geen tijd:
Vanweehaeghe benadrukt wel dat het leven voor dertigers zwaar is. “Er wordt veel gedaan in de vrije tijd, en ook het werk is moordend voor tweeverdieners. Ze moeten al heel volwassen zijn om hun relatie daarbij gezond te houden. De druk op dertigers is enorm.”

Bron: welingelichtekringen.nl